Belg Redant snelste ooit in klassieker

TOURS, 12 OKT. Hendrik Redant heeft gisteren bij zijn overwinning in in de najaarsklasseieker Parijs-Tours Gerben Karstens een record afhandig gemaakt. De Belgische wielrenner reed de 286,5 kilometer met een gemiddelde snelheid van 46,337 kilometer per uur. De Nederlander haalde in 1965 over 246,5 kilometer een moyenne van 45,029 kilometer.

Het peloton had gisteren voor de tiende wereldbekerwedstrijd de noordoostenwind in de rug. Nooit eerder werd een klassieker met zo'n hoge snelheid afgelegd. Parijs-Tours wordt overigens over een vrijwel vlak parcours gereden.

Een ander "record' bleef staan. Frankrijk heeft al 36 jaar (Albert Bouvet) geen winnaar van Parijs-Tours meer gehad. Gisteren deed Laurent Jalabert zijn best. De vice-wereldkampioen maakte in de finale deel uit van een kopgroep van acht, maar hij vond in Olaf Ludwig zijn grootste tegenstander. De Duitse sprinter zag in hem zijn voornaamste concurrent voor het klassement om de wereldbeker, waarvan Ludwig leider is.

Ludwig had er ook geen moeite mee dat zijn landgenoot, en toekomstige ploegmakker bij Telekom, Christian Henn uit de kopgroep demarreerde en de latere winnaar Redant aan zijn wiel meenam.

Redant liet Henn het zwaarste werk opknappen en won vervolgens gemakkelijk de sprint. Het was de eerste overwinning in een klassieker voor de 29-jarige Belgische subtopper; 79ste in het FICP-klassement. Kuurne-Brussel-Kuurne ('88 en '90) alsmede enkele etappes in kleinere etappekoersen waren zijn belangrijkste triomfen.

Jalabert was zo gedemoraliseerd dat hij amper meesprintte voor de derde plaats. Ludwig won die sprint gemakkelijk en verstevigde zijn leidende positie in het wereldbekerklassement, dat hij hoogstwaarschijnlijk zal winnen. Volgen nog de Ronde van Lombardije en de finale-tijdrit in Spanje.

Het grote contingent Nederlanders speelde wel een rol in de wedstrijd, maar niet in de beslissende fase. Erik Dekker, vice-olympisch kampioen, was in de finale wel mee met de kopgroep van acht. De Drent had echter al zoveel vuil werk voor de ploeg van Raas opgeknapt, dat hij op de laatste heuvel bij Joué-les-Tours werd gelost. (AFP/ANP)