Afgezanten van VN naar Savimbi

LUANDA, 12 OKT. Bemiddelaars van de VN zijn gisteren naar Unita-leider Jonas Savimbi gevlogen in een poging, een opleving van de burgeroorlog in Angola te voorkomen. Ze namen die stap nadat bij zware gevechten tussen aanhangers van Unita en militairen in de hoofdstad Luanda gisteren vijf doden waren gevallen.

De gevechten deden gisteren het ergste vrezen voor de precaire vrede in Angola. Ze braken uit nadat gisteren vroeg in de ochtend een bom was ontploft voor een hotel in Luanda, waar functionarissen van Unita verblijven. Unita ging ervan uit dat zij het doelwit van de aanslag was en stelde de regering aansprakelijk. Unita-eenheden bezetten een politiebureau en namen twaalf politiemannen in gijzeling. Regeringstroepen beantwoordden die actie met een bombardement. Volgens sommige bronnen vielen bij de gevechten twee, volgens andere vijf doden. Pas later gisteren keerde de rust in Luanda terug. De twaalf politiemannen kwamen vrij toen de regering 35 Unita-aanhangers die tijdens de campagne voor de recente parlementsverkiezingen waren aangehouden, vrij liet.

Tijdens de gevechten werd het vliegveld van Luanda enkele uren gesloten. Het werd slechts even heropend om een groep diplomaten onder de speciale VN-afgezante voor Angola, Margaret Anstee, de gelegenheid te geven naar Huambo te vliegen, het hoofdkwartier van Unita-leider Savimbi. Zij willen in Huambo proberen, een hervatting van de burgeroorlog te voorkomen.