Aantal doden vliegramp Bijlmer geraamd op 67

AMSTERDAM, 12 OKT. Het mogelijke aantal slachtoffers van de vliegramp in de Bijlmermeer is volgens de Amsterdamse politie gedaald tot 67 personen. Ghanezen vormen de grootste groep onder de slachtoffers. In tegenstelling tot wat tot nog toe werd gedacht, staan er slechts vier Surinamers op de lijst.

Premier Lubbers heeft in de Israelische krant Yedioth Achronoth zaterdag “zijn grote verontrusting” uitgesproken over de staat van onderhoud van de op Bijlmermeer neergestorte El Al-Boeing. De grootste krant van Israel opende met een citaat van Lubbers dat “de vrees dat het vliegtuig is neergestort omdat het onderhoud te wensen overliet, mij ten zeerste verontrust”. De Rijksvoorlichtingsdienst wilde vanochtend geen commentaar geven.

Op basis van de lijsten met zekere en potentiële dodelijke slachtofffers die de gemeente heeft gepubliceerd valt op te maken dat onder de 63 personen die in de flats zijn omgekomen of vermist, zich waarschijnlijk 20 Ghanezen en 17 Antillianen bevinden.Voorts zijn er enkele Nederlandse, Nigeriaanse, Indiase en Pakistaanse doden. Van zestien geborgen lichamen is inmiddels de identiteit vastgesteld.

De officiële lijst met vermisten is gedaald tot 51 personen. Volgens B. Welten van het identificatieteam van de politie komen er echter nog steeds namen bij. De politie kreeg in het weekeinde nog negentien namen van vermisten op, een aantal dat zij heeft teruggebracht tot tien vermisten. Deze tien worden echter niet toegevoegd aan de politie-lijst totdat er volkomen zekerheid bestaat dat zij vermist zijn.

Tot vrijdag heeft de politie steeds de meldingen die zij kreeg van vermisten vergeleken met veertig verschillende bestanden die aanduidingen bevatten over de getroffen adressen. Nu is de politie op basis van bestandsvergelijking zelf aan het zoeken naar vermisten. Een persoon die op vijf verschillende bestanden voorkomt, wordt door de politie beschouwd als potentieel slachtoffer.

Om hoeveel mensen het gaat, wilde Welten niet zeggen, maar “het is wel aanleiding om te denken aan meer slachtoffers.” Het aantal slachtoffers dat geïdentificeerd zal worden, komt waarschijnlijk niet boven de twintig, aldus hoofdcommissaris E. Nordholt.