Zweed trekt zich terug uit A'damse supertoren

AMSTERDAM, 10 OKT. De Zweedse zakenman Lars Eric Magnusson is niet langer betrokken bij de bouw van de zogenaamde Larmagtoren, de meer dan tweehonderd meter hoge wolkenkrabber die is gepland in het gebied rond het station Sloterdijk in Amsterdam. Volgens P. Berkel, directeur van het Larmag-project, is Magnusson uit het project gestapt. De grond waarop de bouw van de Larmagtoren in Amsterdam is gepland, zou afgelopen maandag zijn verkocht.

Volgens Berkel zijn de twee voormalige eigenaren Magnusson en Folksam Holding uit het toren-project gestapt. De nieuwe koper is volgens hem een “groot Zweeds bedrijf”.

Lars Magnusson, die in Nederland vooral bekend werd door de aankoop van het voormalige hoofdpostkantoor in Amsterdam (nu winkelcentrum Magna Plaza), ontkent desgevraagd de berichten over de verkoop niet. Hij onthoudt zich verder van ieder commentaar. Ook Berkel weigert vooralsnog inhoudelijke mededelingen over de transactie te doen.

Berkel blijft na de verkoop aan als directeur. Begin vorig jaar werd hij door Magnusson ingehuurd als directeur van het Larmag-project. Volgens Berkel heeft de verkoop geen consequenties voor de bouw van de 210 meter hoge wolkenkrabber. “De toren krijgt hoogstens een andere naam.”

Vorige maand werd het twijfelachtig of de bouw van de toren wel door zou gaan. Gedeputeerde Staten van Noord Holland gaven toen ongevraagd een negatief advies aan de gemeente Amsterdam voor het volgen van een versnelde procedure. Daarmee is een snelle voortgang van project onder druk komen te staan. Magnusson heeft altijd gesteld dat hij de toren binnen enkele jaren wilde bouwen. Hij dreigde naar een andere locatie uit te wijken als de bouw vertraging op zou lopen.

Volgens van Berkel dient de gemeente Amsterdam niettemin een officiële aanvraag in voor goedkeuring voor de versnelde artikel 19-procedure. In het project zou inmiddels zeker 50 miljoen gulden zijn geïnvesteerd. Het volgen van een normale bestemmingsplanprocedure geeft volgens Berkel een gigantisch renteverlies.

Ook een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat de voorbereidingen voor bouw van de toren gewoon doorgaan. De gemeente werkt ondertussen aan een nieuw bestemmingsplan. Mocht de provincie officieel bezwaar aantekenen, dan is het opstellen van een nieuw bestemmingsplan al ver gevorderd. De gemeente hoopt op die manier de kosten te beperken.