Verdubbeling van aantal grensposten; Rusland pakt smokkel aan

MOSKOU, 10 OKT. Rusland zal het aantal grensposten verdubbelen om de ongebreidelde smokkel van metalen, hout, olie en gas tegen te gaan. Langs de grenzen met de Oekraïne, Witrusland, de Baltische staten, Georgië, Azerbaidjan en waarschijnlijk Kazachstan zullen driehonderd nieuwe posten worden geopend.

Andrej Uljukajev, de belangrijkste Russische economische woordvoerder, zei bij de bekendmaking: “We moeten massale, ongecontroleerde en illegale uitvoer van strategische goederen en grondstoffen voorkomen, want door de afwezigheid van normale douaneprocedures loopt de regering enorme inkomsten mis. Bovendien leidt de smokkel tot dalende prijzen op de wereldmarkt, chaotische ontwikkelingen zoals dat gebeurd is met aluminium en andere niet-ijzerhoudende metalen. Dat beïnvloedt onze begroting negatief en destabiliseert de wereldhandel.”

De instelling van nieuwe grensposten houdt direct verband met spoedmaatregelen die de regering wil nemen om de economie weer op gang te brengen. Daartoe horen maatregelen ter versnelling van het tempo van de privatisering van staatsbedrijven en controle op de geldhoeveelheid en stabilisering van de roebel.

Vóór de ineenstorting van de Sovjet-Unie vorig jaar bestonden al interne douaneposten. Er werden echter geen douanecontroles uitgevoerd tussen Sovjet-republieken. Inmiddels zijn grenscontroles en visa-formaliteiten ingevoerd in veel van de nieuwe onafhankelijke staten, die hun eigen economieën proberen op te bouwen.

Uljukajev verklaarde dat het toegenomen aantal controleposten tevens moet helpen de illegale stroom roebels te beperken, vooral vanuit Letland en Litouwen, die hun eigen munteenheden hebben ingevoerd en de roebelzone hebben verlaten.

In een kabinetsvergadering verklaarde de Russische minister van buitenlandse handel, Pjotr Aven, vorige week dat uitvoerheffingen op de meeste Russische goederen zullen worden afgeschaft, behalve die op olieprodukten, aardgas, niet-ijzerhoudende metalen en sommige chemische en houtprodukten. Uitvoerheffingen zullen vanaf 1 januari worden verlaagd en worden afgeschaft zodra de Russische markt zich stabiliseert op het niveau van de wereldprijzen voor energie en grondstoffen.

Volgens Aven zullen exportheffingen grotendeels worden bepaald door de koers van de roebel en de hoeveelheid buitenlandse valuta die Rusland binnenkomt. Om de roebel te stabiliseren, zullen exporteurs worden verplicht hun harde valuta voor roebels te verkopen. Jeltsin wil het gebruik van buitenlandse valuta in Rusland uitbannen, zoals voorgangers van hem ook al geprobeerd hebben. Voor een groot aantal Russen is de dollar de favoriete valuta geworden. Veel bedrijven verkopen alleen voor dollars of andere convertibele munteenheden.Sinds de regering de kunstmatige Sovjet-wisselkoersen ophief, heeft de roebel een vrije val gemaakt. (Reuter)