Veiligheidsraad verbiedt vliegen boven Bosnië

NEW YORK, 10 OKT. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het luchtruim boven Bosnië-Herzegovina met onmiddellijke ingang voor alle militaire vluchten gesloten verklaard.

Een resolutie van de strekking is gisteren aangenomen, met veertien stemmen voor en één onthouding (China). De resolutie maakt een uitzondering voor humanitaire en VN-vluchten.

Doel van het vliegverbod is een einde te maken aan de luchtaanvallen op burgerdoelen en stellingen van Bosnische moslims, en aan het schaduwen van VN-transportvliegtuigen door Servische vliegtuigen. Servië, dat de luchtmacht van het voormalige Joegoslavië heeft "overgenomen', beschikt over moderne gevechtsvliegtuigen. De Servische strijdkrachten op Bosnisch grondgebied zouden 40 vliegtuigen hebben die gronddoelen kunnen aanvallen. De Bosnische moslims hebben geen vliegtuigen.

De VS hebben in de V-raad gepleit voor patrouillevluchten boven Bosnië om het vliegverbod kracht bij te zetten, maar Groot-Brittannië en Frankrijk hebben zich daartegen verzet, omdat zij zeiden te vrezen voor mogelijke represailles tegen hun soldaten die deel uitmaken van de VN-vredesmacht.

Ook de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros Ghali, heeft zich naar aanleiding van het instellen van het vliegverbod in een brief aan de V-raad bezorgd getoond over mogelijke represailles tegen "blauwhelmen'. De VN-vredesmacht in Bosnië-Herzegovina (Unprofor) bestaat thans uit zo'n 1.500 manschappen. Volgende week worden zo'n 5.000 extra manschappen verwacht. Omstreeks 14.000 "blauwhelmen' zijn gelegerd in Kroatië.

Groot-Brittannië heeft gisteren aangekondigd de vluchten met humanitaire hulp naar Sarajevo te zullen hervatten, maar geen datum genoemd. Die vluchten werden onderbroken, nadat een Italiaanse vliegtuig was neergeschoten.

Volgens het VN-commissariaat voor de vluchtelingen bevindt de "etnische schoonmaak' in Bosnië zich “in het laatste stadium”. Kroaten en moslims in de noordelijke stad Banja Luka zou te verstaan gegeven zijn binnen 24 uur hun huizen te verlaten. Vluchtelingen uit de regio hebben gemeld dat Serviërs een nieuw concentratiekamp hebben ingericht nabij het stadje Kotor Varos, waar 6.500 in de open lucht verblijven op een met prikkeldraad afgegrensd terrein.

Servische grenswachten hebben gisteren een Albanees gedood die illegaal de grens zou zijn overgestoken. Het is het derde incident aan de grens met Albanië. Bij een incident aan de grens met de voormalige Joegoslavische deelstaat zijn gisteren twee Macedonische arbeiders gewond en drie gevangen genomen, nadat eveneens Servische grenswachten op hun vrachtauto geschoten hadden. (Reuter, AP)