Truc Hagen met Nedlloyd mislukt

Is er toch een wolf in schaapskleren neergestreken in de Willemswerf aan de Maas? Die vraag zoemde deze week door de burelen van het Nedlloyd-hoofdkantoor in Rotterdam nadat Torstein Hagen plotseling weer eens van zich liet horen.

De Noor is jarenlang met groot wantrouwen tegemoet getreden door raad van bestuur en ondernemingsraad van Nedlloyd. Hij zou het concern puur en alleen als winstbron zien en goed renderende onderdelen willen verkopen. Maar Hagen kreeg na jarenlange strijd het voordeel van de twijfel. Twee weken geleden werd hij benoemd tot commissaris. De rust leek weergekeerd.

Totdat de Noor afgelopen maandag snode plannen presenteerde. Hagen wil via het Noorse olieconcern DNO zijn aandeel in Nedlloyd sterk uitbreiden. In de dagen die volgden, groeide vervolgens een opmerkelijk gerucht: Hagen zou in financiële problemen verkeren.

De Noorse zakenman zegt voor zijn nieuwste plannen steun te hebben van een aantal buitenlandse institutionele beleggers. Tot die groep behoren onder andere het Amerikaanse Fidelity, het grootste beleggingsfonds ter wereld, en de Britse beleggingsgroep GT Management maar ook de Luxemburgse beleggingsmaatschappij Marine Investments (MI). De grootaandeelhouders zouden via een nog onbekende constructie aandelen Nedlloyd moeten ruilen tegen nieuwe aandelen DNO. Op die manier krijgt Hagen, die via MI en DNO een belang van circa 20 procent van Nedlloyd controleert, de controle over de helft van de aandelen Nedlloyd.

MI is een beleggingsmaatschappij van Hagen die voor meer dan zeventig procent uit aandelen Nedlloyd bestaat. De Noor heeft de afgelopen tijd flinke verliezen moeten incasseren op het Nedlloyd-belang. De koers waarop Hagen de aandelen kocht, lag gemiddeld op meer dan vijftig gulden. Inmiddels is het aandeel teruggezakt naar 33,50 gulden.

Van verschillende kanten is deze week gesuggereerd dat de actie van Hagen een ander doel heeft. Grote financiële problemen bij MI zouden via de DNO-plannen moeten worden opgelost. De koers van Nedlloyd moet omhoog zodat MI uit de rode cijfers raakt. Hoe slecht het precies gaat bij MI is moeilijk te achterhalen. De halfjaarcijfers van de beleggingsmaatschappij, die twee maanden geleden bekend hadden moeten worden, zijn nog steeds niet verschenen. Ze worden pas eind oktober verwacht.

Tegen die tijd is het amper anderhalf jaar geleden dat Hagen een prospectus van Marine Investments aan de aandeelhouders van Nedlloyd uitdeelde. De titel van twaalf glimmende A-viertjes was ambitieus: "Restructuring the Nedlloyd Group'. Hagens advies aan de aandeelhouders was rechtstreeks via het kopen van aandelen in Nedlloyd te investeren. De koers zou binnen afzienbare tijd stijgen naar 100 gulden. Dat is tot nu toe hopeloos mislukt. En ook zijn nieuwe plannen kunnen de koers niet opkrikken. Deze week bleef het aandeel bijna bewegingloos liggen. Het trucje van Hagen om zijn aandelenportefeuille via uitspraken en plannen op te krikken is daarmee niet voor de eerste keer jammerlijk mislukt.

    • Max Christern