Sikhs opgehangen

NEW DELHI, 10 OKT. De Indiase regering heeft twee ter dood veroordeelde Sikhs laten ophangen, nadat het Hooggerechtshof een laatste beroep tegen de vonnissen had afgewezen.

De twee Sihks waren veroordeeld omdat ze Arun Vaidya hadden gedood, de generaal die in 1984 opdracht gaf tot de bestorming van de Gouden Tempel in Amritsar, het belangrijkste heiligdom van de Sikh-gemeenschap. Bij die bestorming kwamen 1.200 mensen om het leven, voor het merendeel guerrillastrijders die vochten voor een onafhankelijke Sikh-staat in de Punjab. Tijdens het proces verklaardden de twee Sikhs dat de man die de bestorming had geleid de dood verdiende. Na de ophanging is in Punjab een vrijwel algemene staking uitgebroken. Bij ongeregeldheden tussen hindoes en moslims in de deelstaat Bihar zijn gisteren, volgens de Indiase autoriteiten, 36 mensen om het leven gekomen. (AP, Reuter)