Principe-akkoord in conflict VS-China

WASHINGTON, 10 OKT. De Verenigde Staten hebben met de China in principe overeenstemming bereikt over een oplossing van hun bittere handelsconflict. Daarmee is de dreiging van een handelsoorlog tussen de beide landen weggenomen, aldus een Amerikaanse woordvoerder gisteren.

De Amerikaanse onderhandelaars hebben bereikt dat de Chinezen zich bereid hebben verklaard hun enorme markt open te stellen voor produkten uit de VS. “We hebben een principe accoord bereikt, maar de Chinese autoriteiten dienen hun goedkeuring nog te geven.” Bijzonderheden werden niet verstrekt.

De onderhandelaars hadden tot zaterdag middernacht de tijd om handelsconflict op te lossen. Zo niet, dan zagen de Verenigde Staten zich genoodzaakt een tarief van honderd procent op Chinese produkten te leggen. Hiermee zouden de prijzen van Chinese produken op de Amerikaanse dollar verdubbelen. China exporteert jaarlijks voor 3,9 miljard dollar naar de Verenigde Staten.

De Amerikaanse authoriteiten hadden, voordat het principe-accoord werd bereikt, een 44 pagina's dik tellende lijst gepubliceerd van Chinese produkten waarvoor de tegenmaatregel zouden gelden. Het was de langste lijst die de VS ooit in een handelsconflict hadden opgesteld.

De Verenigde Staten hebben op China voortdurend druk uitgeoefend een groot aantal hindernissen weg te nemen, die het voor Amerikaanse ondernemingen moeilijk maken met het land zaken te doen. Washington beschuldigt China ervan onduidelijke en verborgen regelingen te hanteren. Voorts worden volgens de Amerikanen onredelijke licentievoorwaarden gesteld om importen buiten de deur te houden.

Chinese functionarissen hadden gewaarschuwd dat ook de VS door maatregelen zouden worden getroffen. Op de Chinese "vergeldingslijst' stonden vliegtuigen, computers, auto's en medische instrumenten. Washington was veel aan de onderhandelingen gelegen, gezien het handelstekort met China van 12,7 miljard dollar, het tweede in omvang na dat met Japan. (AP)