Nieuwsvoorziening (2)

Volgens Zeger Luyendijk is de Nederlandse televisie toe aan een rampenplan. Hij zegt in zijn artikel dat de informatievoorziening op tv over de vliegramp in de Bijlmer te traag op gang kwam. Verder vindt hij dat de TROS en de VPRO op zondagavond te weinig aandacht hebben besteed aan de ramp door alleen de extra journaals uit te zenden.

Waarom is snelle nieuwsvoorziening zo belangrijk? Niemand zit te wachten op berichtgeving van journalisten of geïnter- viewden die nog vrijwel niets relevants te melden hebben. Beter is het te wachten tot er meer zicht op de zaak is en een gedegen analyse van oorzaken en gevolgen mogelijk is. Natuurlijk is de ramp belangrijk nieuws, maar moet er dan direct een groot deel van de tv-avond aan besteed worden? De nieuwswaarde van een gebeurtenis houdt volgens mij geen direct verband met de hoeveelheid televisietijd of krantepagina's die eraan besteed moet worden.

Een ander opvallend aspect van de berichtgeving over de ramp betreft de grote kleurenfoto op de voorpagina van deze krant. Is een kleine zwartwit foto niet even informatief en aangrijpend? Ook zie ik niet in dat belangrijk nieuws met extra grote koppen gebracht moet worden. Een beetje krantelezer leest alle koppen, of deze nu groot of klein zijn. Het is aan de lezer om te bepalen of de artikelen belangrijk zijn of niet, daar hoeft de redactie hem of haar niet in te begeleiden.

    • Menno Visser