Neo-nazi's verdelen Duitse ministers

BONN, 10 OKT. De regering in Bonn en de regeringen van de Duitse deelstaten hebben gisteren geen overeenstemming kunnen bereiken over grotere bevoegdheden voor de politie bij het optreden tegen extreem-rechts dat zich schuldig maakt aan geweld jegens vreemdelingen.

Zelfs over een gezamenlijk communiqué wisten de betrokken bewindslieden het niet eens te worden. De ministers van binnenlandse zaken van de zestien deelstaten, van wie het merendeel lid is van de SPD, wezen een desbetreffend voorstel van hun federale collega, Rudolf Seiters, af. Afgelopen donderdag nam de Bondsdag een resolutie aan waarin het neo-nazistische geweld tegen buitenlanders en anti-semitische uitingen werden veroordeeld. Ministers Seiters vroeg toen om meer politiesurveillance, een verbod op neo-nazistische groeperingen, en de mogelijkheid van preventieve hechtenis. Dat stuitte echter op sterk verzet, niet alleen van de kant van de sociaal-democratische oppositie, maar ook van de liberale coalitiepartner FDP. Zij vrezen dat al te grote bevoegdheden voor de autoriteiten gevaren met zich meebrengt. Veel Duitsers hebben aarzeling over grote bevoegdheden voor de politie gezien het nazi-verleden. (AP)