"Liever geen ministers in gesponsorde programma's'

DEN HAAG, 10 OKT. Ministers doen er onverstandig aan op te treden in programma's die van overheidswege worden gesponsord. Alleen bij hoge uitzondering mag een bewindsman meewerken aan een dergelijk medegefinancierd programma. Dit verklaarde minister-president Lubbers gistermiddag na afloop van de ministerraad. Sponsoring van tv-programma's door de overheid zal “terughoudend” moeten geschieden, zo heeft het kabinet gisteren besloten.

Drie weken geleden ontstond er politieke opschudding over een vraaggesprek met minister Kok in het RTL-4-programma "5 Uurshow' dat tevens door Financiën met 65.000 gulden was gesponsord om een educatief computerspelletje van het ministerie onder de aandacht te brengen.

Het kabinet heeft naar aanleiding hiervan besloten dat alleen overheidsgeld kan worden gegeven aan programma's als het zakelijke informatie betreft over oncontroversieel kabinetsbeleid dat al door de Tweede Kamer is goedgekeurd. Lubbers legde er de nadruk op dat de betrokkenheid van de overheid duidelijk herkenbaar moet zijn. “Geen poppenkasterij”, aldus de premier. Lubbers zei heel goed te begrijpen dat sommigen overheidsbijdragen aan journalistieke produkten liever helemaal verboden zouden zien. Zo'n verbod was ook door het kabinet overwogen. Maar, zei Lubbers, over een aantal onderwerpen wordt door de Kamer bij het kabinet dan toch weer aangedrongen om informatie te verspreiden.