Kinkel is bang voor instabiel Duitsland

BONN, 10 OKT. De bereidheid van de Duitse bevolking om nog meer asielzoekers, vluchtelingen en Volksduitsers uit Oost-Europa te aanvaarden is voorbij. Als haar Europese buren niet méér te hulp komen dreigt de Bondsrepubliek door haar interne spanningen rondom het asiel- en vreemdelingenbeleid “instabiel” te worden.

Dit zegt de Duitse minister van buitenlandse zaken, Klaus Kinkel (FDP), vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Hij waarschuwt dat het voor Europa “essentieel” is dat Duitsland een stabiele factor blijft. “De Europeanen hebben er eigenlijk alle belang bij om die problemen samen met ons op te lossen. Zij mogen Duitsland daarmee niet alleen laten, zeker niet in de huidige situatie waarin we ernstige rechts-radicale complicaties hebben”, aldus Kinkel.

De golven van geweld tegen buitenlanders en de ontbrekende Akzeptanz van de Duitse bevolking om meer vreemdelingen op te nemen vindt hij “vreselijk en beschamend”.

De liberale minister, die een kleine vijf maanden geleden van Justitie naar Buitenlandse Zaken overstapte, gelooft niet dat het op korte termijn zal lukken tot Europese oplossingen te komen. “Daarvoor is de materie te gecompliceerd”, vindt hij. Hij acht een aantal EG-staten op dit gebied niet genoeg “Europa-bewust” en vreest bovendien dat zij nu zó geconcentreerd zijn op de ratificatie van de akkoorden van Maastricht dat zij aan geïntegreerd asiel- en vreemdelingenbeleid voorlopig niet zullen toekomen. Optimistisch is hij wel over de mogelijkheid om Denemarken en Groot-Brittannië weer aangesloten te krijgen op het Europese integratieproces volgens de verdragen van Maastricht. Zonder Groot-Brittannië of Frankrijk met name te noemen keurt Kinkel het af dat landen met een minder liberale asiel- en vreemdelingenwetgeving Duitsland op dit gebied kritiseren.

    • J.M. Bik