Jaloezie, vreemdgaan, problemen, seks en veel love

Dertigers, zaterdag, Ned. 1, 23.21-0.08u.

Over negen weken is het kerstmis en dan kunt u aflevering 9 zien van Dertigers. Daarin maken Michael en Hope onder de kerstboom ruzie of hun dochter Janey kerstmis moet vieren of chanuka en krijgt Melissa (nichtje van Michael) steun van een professionele fotograaf voor haar werk, waarover ze erg onzeker is.

Wat er in de overige 62 afleveringen van de Amerikaanse serie Thirtysomething gebeurt weet ik slechts van de 62 velletjes met korte inhoudsbeschrijvingen en rolverdelingen die de videoband van aflevering 9 vergezelden.

Of ik die velletjes ook allemaal uiteindelijk ga bekijken vanaf zaterdag - wanneer de AVRO met Dertigers begint -, kan worden betwijfeld. De met Emmy's overladen serie gaat over een reeks mensen die met elkaar gemeen hebben dat ze - de titel is daarover ondubbelzinnig - ergens in de dertig zijn. Verder lopen hun levens behoorlijk uiteen en daar gaat het natuurlijk om. Overal zijn problemen, op het werk en thuis, tussen de echtparen en tussen de gehuwden, met de kinderen en met vrienden. Er zijn veel norse gezichten, er worden vele diepe zuchten geslaakt, af en toe wordt er flink geschreeuwd. Er wordt vreemd gegaan, begrijp ik van de velletjes, er zijn moeilijkheden om het vinden van een babysitter, het opvoeden van kinderen blijkt knap lastig en gaat ten koste van het seksleven, schoonmoeders blijken vervelend, avondjes uit lopen op de klippen.

Michael heeft het zwaar op zijn werk (een reclamebureau), Melissa zoekt naar erkenning en naar liefde, Hope gaat teleurgesteld maar weer werken bij het "glossy magazine' wanneer dochter Janey geen borstvoeding meer wil. Gary valt voor een dame maar wordt bedreigd door een jaloerse professor psychologie. Michael wordt jaloers op zijn businesspartner Elliot als hij ontdekt dat een klant de werkzaamheden van de laatste prefereert. En - deze wil ik u niet onthouden - Melissa en Ellyn krijgen ruzie wanneer ze ontdekken dat ze strijden om de aandacht van een charmante gynaecoloog, dr. Bob Kramer. De titel van betreffende aflevering luidt I'm in love, I'm in love, I'm in love, I'm in love, I'm in love with a Wonderful Gynecologist (de spelling is van het velletje). De titel is geestig, de serie bloedserieus.

Dertigers verschilt inhoudelijk geen haar van Goede tijden, slechte tijden, de omgeving is much more sophisticated en vooral ook zeer Amerikaans. Als dertiger heb ik me er niet mee geïdentificeerd. Maar ach...een perfecte yup zal ik ook nooit worden.

    • Zeger Luyendijk