Irak arresteert Amerikaan in grensgebied

NEW YORK, 10 OKT. Irak heeft gisteren een Amerikaan gevangen genomen in de bufferzone tussen Irak en Koeweit.

Volgens de regering in Bagdad bevond de man, Chad Hall, zich op Iraaks grondgebied maar woordvoerders van de Verenigde Naties in New York zeiden dat hij zich aan de Koeweitse kant van de grens ophield. De Amerikaan is een civiele deskundige op het gebied van munitie-opruiming. Hij werkte op het moment van arrestatie met twee Pakistani, die ook werden opgepakt maar spoedig daarna vrijgelaten. De VS hebben via diplomatieke kanalen de onmiddellijke vrijlating van Hall geëist. Intussen hebben de VN gisteren geweigerd hun inspectie van Iraakse wapenarsenalen uit te stellen, nadat Irak daarom in een brief had gevraagd. Bagdad had als argument aangevoerd dat de Amerikaanse regering de resultaten van zo'n missie “voor verkiezingsdoeleinden” zou willen “misbruiken”. De VS hebben dit tegengesproken. Het veertig leden tellende VN-team is inmiddels in Bahrein aangekomen. Het zou op 16 oktober met zijn inspectie moeten beginnen. Enkele maanden geleden weigerde Irak een inspectieteam van de VN toegang tot het ministerie van landbouw in Bagdad. (Reuter)