Invaller Shutt schiet Leeds in tweede ronde

BARCELONA, 10 OKT. Leeds United heeft zich alsnog geplaatst voor de tweede ronde van het Europese toernooi voor landskampioenen. Het Engelse team zegevierde gisteravond in de veelbesproken beslissingswedstrijd tegen VfB Stuttgart met 2-1.

Stadion Nou Camp in Barcelona was met amper 8000 toeschouwers voor nog geen tien procent gevuld. De winnende treffer kwam een kwartier voor tijd op naam van invaller Shutt, die op dat moment nauwelijks een minuut in het veld stond.

Leeds United, dat in de Engelse competitie voorlopig met de tiende plaats genoegen moet nemen, startte fel en aanvallend. Na een half uur was Leeds dicht bij de openingstreffer. Met veel moeite keerde doelman Immel een vrije trap van specialist McAllister.

Drie minuten later was het toch raak voor de strijdlustige Engelsen. Verdediger Schäfer leed knullig balverlies, waarna Strachan in kansrijke positie kwam. Immel raakte het diagonale schot van de Schotse aanvaller nog wel met de vingertoppen, maar de bal verdween niettemin in de bovenhoek, 1-0.

Het antwoord van VfB Stuttgart kwam verrassend snel. Invaller Schremel, vervanger van de geblesseerde Strunz, brak in de 39ste minuut door over de rechterkant en bereikte Golke met een knappe voorzet. De Europese debutant passeerde doelman Lukic met een vallende kopstoot, 1-1.

In de tweede helft waren beide ploegen goed tegen elkaar opgewassen. Het spel golfde in hoog tempo heen-en-weer. Beide teams namen nauwelijks de rust voor een rustige en doordachte opbouw. Het inbrengen van Shutt voor de teleurstellende Cantona gaf uiteindelijk de doorslag in de boeiende slotfase. De nieuwkomer bekroonde met zijn eerste echte balcontact een fraaie solo, 2-1.