Instituut voor buitenlands cultureel beleid

UTRECHT, 10 OKT. J. Gevers, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam, leidt een commissie die gaat bekijken of er een Instituut voor Buitenlandse Culturele Betrekkingen kan en moet komen. De commissie is gisteren ingesteld door minister d'Ancona (WVC) en staatssecretaris Dankert (buitenlandse zaken). In de commissie zitten verder directeur A. van der Staay van het Sociaal Cultureel Planbureau en de oud-ambassadeurs M. van Loosdrecht en C. Schneider.

De Tweede Kamer pleitte vorig jaar voor een dergelijk instituut, vergelijkbaar met het Duitse Goethe-instituut en de British Council in Groot-Brittannië. Aanleiding daarvoor waren de problemen in het voorjaar van 1991 rondom de organisatie van Nederland-themaland op de Frankfurter Buchmesse in 1993. Daarbij kwam een competentiestrijd over buitenlands cultureel beleid tussen de ministeries van buitenlandse zaken en WVC aan de oppervlakte, die ertoe bijdroeg dat Nederland dreigde af te zeggen voor dit evenement.

De bewindslieden hadden al eerder toegezegd te onderzoeken of een zelfstandig instituut voor buitenlandse culturele betrekkingen binnen de rijksoverheid zinvol is. De commissie gaat onderzoeken of zo'n instituut ook voor Nederland meerwaarde kan hebben. De commissie moet begin volgend jaar klaar zijn met haar studie.