Foto: De schrijver Harry Mulisch poseert naast ...

Foto: De schrijver Harry Mulisch poseert naast zijn in brons gegoten kop, gemaakt door de beeldhouwer Lancelot Samson.

Het portret trok gisteren veel aandacht bij de opening van een overzichtstentoonstelling in het Letterkundig Museum in Den Haag van het werk van de onlangs 65 jaar geworden schrijver. Een afgietsel van dit portret zal volgend jaar worden opgesteld in de hal van het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem, de school waar de kleine Harry indertijd van verwijderd is. Op de tentoonstelling brengen manuscripten, brieven, documenten en boeken tot en met eind februari een bijna vijftigjarig schrijverschap in beeld. Aan één van de wanden hangt de oorlogskaart "Kompas van Duitschland' die ook in De aanslag voorkomt. Nog altijd zijn, zoals het boek beschrijft, de met potlood aangegeven offensieven uit Rusland en Frankrijk te zien. Tegelijk met de opening werden twee nieuwe boeken over Mulisch gepresenteerd. Marita Mathijsen werkte voor de gelegenheid haar vijftien jaar geleden verschenen bibliografie uit tot een volwaardig en actueel boek. En bij het Letterkundig Museum verscheen het schrijversprentenboek "De onderkant van het tapijt'. Hierin zijn foto's en documenten afgebeeld uit de periode die volgde op de tijd die is belicht in Mulisch' Mijn Getijdenboek. (foto NRC Handelsblad/Leo van Velzen)