DRIE UITJES IN LONDEN

Een van de aangenaamste ommetjes in Londen begint op nr. 187 van Piccadilly vlak naast Fortnum en Mason (waar rechts naast de voordeur een ordinaire koelvitrine met ontzettend gewone groente is neergezet) bij Hatchards, de overzichtelijke en keurige boekwinkel. De kookboeken zijn te vinden op de derde etage. Bij het verlaten van de winkel rechtsaf slaan richting Piccadilly Circus en alsmaar rechtdoor lopen tot Leicester Square, waar om 12 uur 's middags het loket opengaat van het nieuwe huisje waar je voor de halve prijs de beste kaartjes voor een toneel- of musicalmatinee die niet is uitverkocht kunt kopen.

Koop kaartjes voor het prachtige stuk (Olivier Award Winner best play 1992) "Death and the maiden' van Ariel Dorfman, dat in het Duke of York theater, St. Martins Lane, gaat. De voorstelling begint om 3 uur.

Er is nog tijd over om te lunchen. In een zijstraatje van Leicester Square, Panton Street, bevindt zich "Café Fish', waar onlangs het kampioenschap oesteropenen en opeten werd gehouden, dat werd gewonnen door de Thai Sam Tamsanguan, die in 2 minuten en 16 sekonden 30 oesters opende en at.

Café Fish heeft in het sousterrain een winebar met een kleine menukaart, waarop amuse-gueules, sandwiches en warme en koude gerechten die circa 5 pond kosten. Op de begane grond bevindt zich het zeer drukbezochte restaurant. Eigenlijk zou je aan een restaurant twee rapportcijfers moeten uitdelen: één voor de sfeer en één voor het eten. Hoewel sfeer en eten niet helemaal los te koppelen zijn omdat zij elkaar benvloeden. Aan de sfeer van Café Fish is veel gedaan. Langs de wanden smalle spiegels en heel veel afbeeldingen, schilderijen, foto's, gravures van vissen en visserij. Er hangen grote schoolborden waarop je kunt lezen wat er te eten en te drinken is. De obers rennen rond in groen-wit gestreepte vestjes en witte schorten. Bij de ingang bevindt zich een bar waar, ik kan het ook niet helpen, een visnet boven hangt. Er staat een zwart glimmende Yamaha piano, een elektronische pianola, waarvan de toetsen bewegen zonder dat er iemand achter zit. Soms is er ook een echte levende pianist die muziek maakt.

Op elk tafeltje staat een kaartje met in het Engels en Frans visnamen en op de placemats kun je zien hoe die vissen er in het echt uitzien. Op het menu van Café Fish staan onder andere oesters, mosselen, garnalen, zalm, zwaardvis, haai, heilbot, tong en fish and chips met gebakken peterselie en tartaarsaus.

Tot de specialiteiten behoren: coquille St. Jacques op z'n Chinees, bouillabaisse, plateau de fruits de mer, gegrilde garnalen met knoflook en saffraanrijst en kreeft met witte wijnsaus en Parmezaanse kaas. Ook op de kaart: een aantal salades en vegetarische gerechten. De dagschotel kost ongeveer 7 pond. Zes oesters met tomaten-korianderdressing 6 pond. Een grote portie gestoomde mosselen met witte wijn, kruiden en knoflook 5 pond 50.

Een Iers recept voor oesters met bacon, of te wel Oisri le Bagun.

Voor 2 personen is nodig:

12 oesters

12 zeer dun gesneden smalle plakjes bacon

Haal de oesters uit de schelpen. Snijd het randje vet van de plakjes bacon. Rol om iedere oester een plakje bacon en rijg ze aan twee satehpennen. Leg deze pennen op een met wat boter ingesmeerd stukje aluminiumfolie. Leg de stokjes met oesters ongeveer 5 minuten onder de grill. Draai de pennen na twee en een halve minuut om. Geef er partjes citroen bij.

    • Anne Scheepmaker