Dasa rekent op akkoord over Fokker

ROTTERDAM, 10 OKT. Deutsche Aerospace (Dasa) gaat er vanuit dat de er nog voor het einde van het jaar een definitief akkoord is over de overneming van de Nederlandse vliegtuigbouwer Fokker. Het Duitse concern zegt dit desgevraagd in reactie op de garanties die minister J. Andriessen (economische zaken) heeft geëist voor het F 50-programma.

Andriessen wil ook na de overname een beslissende stem over de voortzetting van Fokker 50-produktie, waarin de Nederlandse overheid enkele honderden miljoenen guldens heeft gestopt aan ontwikkelingskredieten en staatsgegarandeerde leningen. Dasa, onderdeel van de industriële gigant Daimler-Benz, behoudt zich het recht voor om na overname van 51 procent in Fokker de produktie van de F 50 stil te leggen.

Premier Lubbers wilde gisteren na afloop van de ministerraad over de onderhandelingen alleen kwijt: “Dat is geen gemakkelijk proces, maar we hebben goede hoop dat ze op redelijke termijn zijn afgerond”. Andriessen heeft zijn eisen woensdag geformuleerd in een brief aan Dasa, nadat maandag de top van het kabinet zich over de afronding van de Fokker-transactie had beraden.

Economische Zaken en naar verluidt ook vice premier W. Kok en premier R. Lubbers zijn bang dat het F 50-project sneuvelt zodra Dasa bij Fokker de dienst uitmaakt. De eerste drie jaar kan de Nederlandse overheid dit via een door haar bedongen vetorecht nog beletten maar daarna heeft zij daartoe geen enkel instrument meer.

Het radioprogramma Argos van de VPRO meldde gistermiddag dat minister Kok (financiën) inmiddels een werkgroep heeft geformeerd om te bekijken hoe buiten de begroting om ongeveer 800 miljoen gulden bijeen kan worden gesprokkeld voor het geval dat de overname niet doorgaat.