ZWAARDVIS MET KORIANDERPESTO

De eerste keer dat ik zwaardvis at was jaren geleden op Long Island.

Kennissen van mij hadden daar een groot visrestaurant aan het water en vingen zelf veel van de vissoorten die op het menu stonden. Kreeft was één van de specialiteiten en het restaurant heette dan ook niet voor niets "The Lobster Inn'. Eén avond had ik uiteraard de beroemde Atlantische kreeft besteld, maar bij het tweede bezoek koos ik voor gegrillde zwaardvis. De portie die werd geserveerd was van waarlijk Amerikaanse afmetingen - ik kreeg een moot van ruim een pond! Zwaardvis is al vrij machtig en dit was natuurlijk veel te veel. Zwaardvis is in Nederland ook een prijzige vis, zodat een in meerdere opzichten verstandige portie voor dit recept tussen de 120-150 gram per persoon is. De korianderpesto zorgt voor een onvergetelijke begeleiding.

Voor 4 personen

1 grote handvol vers korianderblad

1 grote handvol verse peterselie

2 tenen knoflook

1 eetlepel versgeraspte Parmezaanse kaas

1 theelepel gemalen komijn

2 eetlepels vers limoensap

1 eetlepel witte wijnazijn

1 eetlepel olijfolie

flink wat grof gemalen peper

1 teen knoflook, fijngehakt

4 moten zwaardvis elke circa 120 gram en 1 centimeter dik

Doe de verse koriander, peterselie en knoflook in een blender of keukenmachine en draai tot een grof mengsel. Voeg de kaas, komijn, het limoensap, de azijn en olijfolie toe en draai tot alles goed gemengd is. Zet even weg.

Druk wat grof gemalen peper en fijngehakte knoflook aan weerskanten in de vismoten. Leg de vis op een ingevet rooster en zet dat op een grillpan. Zet de pan ongeveer 10 centimeter onder de grill en laat circa 5 minuten grilleren of tot de vis gaar is. Doe de vis op een schaal en garneer met wat korianderpesto. Dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean