VS: Mengele in 1945 bij vergissing vrijgelaten

WASHINGTON, 9 OKT. De beruchte nazi-oorlogsmisdadiger Josef Mengele is in 1945 tweemaal in Amerikaanse hechtenis genomen in verschillende krijgsgevangenkampen in Duitsland, maar steeds weer bij vergissing vrijgelaten. Hij ontsnapte aan vervolging omdat de Amerikaanse autoriteiten zich onvoldoende daartoe hebben ingespannen. Maar, aldus een 197 pagina's tellend rapport van het Amerikaanse ministerie van justitie, hij had geen banden met Amerikaanse inlichtingendiensten of hulp van Amerikanen toen hij vervolgens uit Europa vluchtte.

Mengele, die wegens zijn gruwelijke medische experimenten met gevangenen in concentratiekampen bekend stond als de "Engels des doods', overleed in 1979 in Brazilië, maar zijn dood werd pas in 1985 bevestigd door een internationaal team van deskundigen. Duitsland en Israel hebben dit jaar deze conclusie geaccepteerd, na nieuwe proeven op de in Brazilië gevonden resten.

Volgens het lang-verwachte rapport heeft Mengele zich waarschijnlijk voorgedaan als een gewone soldaat, en was hij “routinematig vrijgelaten in de chaotische omstandigheden die heersten in de zomer van 1945”. Mengele, die gekleed in Duits legeruniform werd opgepakt, was niet op de voor SS-officieren gebruikelijke manier getatoeëerd. Bovendien, aldus het rapport, bereikte de lijst gezochte personen waarop Mengeles naam voorkwam de eenheid die voor zijn ontslag verantwoordelijk was niet op tijd.

Daaropvolgende Amerikaanse pogingen hem alsnog op te pakken waren sporadisch en werden onvoldoende ondersteund. Geallieerde onderzoekers geloofden in 1946 dat hij dood was, een gezichtspunt dat volgens het rapport door zijn familie werd gevoed. Mengele leefde in feite onder valse naam op een boerderij in door de VS bezet Duitsland tot hij in 1949 via Italië naar Argentinië vluchtte. (Reuter, AP)