Vrijdag 9; Kinderjury

Valt dàt even tegen. Denk je je kind blij te maken met een nieuw spannend, ontroerend of grappig boek, zit de arme ziel opeens opgescheept met een waardeloos flutboek, dat 'm nog wel van harte wordt aanbevolen door de Stichting Nederlandse Kinderjury 1993. Mooie jury!

Wie zo'n ervaring heeft gehad, doet kennelijk niet aan uitgebreid vergelijkend warenonderzoek. Want wie in de boekhandel op goed geluk twintig kinderboeken van de tafel met nieuwe uitgaven plukt, zal hoogstwaarschijnlijk in alle twintig boeken hetzelfde vignet aantreffen: drie koppetjes met stekelhaar en daaronder de tekst "Stichting Nederlandse Kinderjury 1993'.

Maar dat vignet is geen keurmerk dat u vertelt dat u hier een boekje van degelijke kwaliteit in handen heeft. Het wil alleen maar zeggen: dit kinderboek is voor het eerst verschenen in 1992. En het doet, net als bijna elk ander kinderboek dat dit jaar is gepubliceerd, mee in de competitie om de beste kinderboeken van 1992. Vertalingen mogen ook meedoen. En non-fictie. En flutboeken.

Even de CPNB bellen, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, een van de organisatoren. Hoe zit dat met die Kinderjury? Alle kinderen mogen hun top-5 insturen. Maar mogen uitgevers dat vignet zomaar in al hun kinderboeken zetten?

"Ja hoor, dat mag, het zou eigenlijk zelfs móeten. Tenminste, in de boeken die bestemd zijn voor kinderen vanaf zes jaar. Dan weten de kinderen dat het een boek van dit jaar is, en dat ze het in hun top-5 mogen zetten'.

Maar biedt een simpele vermelding van het jaar van uitgave dan niet voldoende houvast? Dat staat in ieder boek tóch al in het colofon.

"Ja, maar we hebben gemerkt dat dat vignet veel meer duidelijkheid schept bij kinderen. Het is direct herkenbaar. Kinderen letten niet op jaartallen...'

Maar in dat vignet staat toch ook een jaartal waar ze op moeten letten? Verwarrend trouwens, dat gedoe met die jaartallen. Boeken uit 1992 met als vignet "Stichting Nederlandse Kinderjury 1993' doen mee in de competitie van '92. En het kinderboekenweekgeschenk van dit jaar? Daar staat helemaal niks in. Alleen "Alsjeblieft, dit boek krijg je cadeau van je boekverkoper!'

"Twee dingen. Het kinderboekenweekgeschenk is niet in de reguliere verkoop. En wij als CPNB hebben besloten om het vignet er niet in te zetten omdat er anders sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie. Het kinderboekenweekgeschenk verschijnt in een oplage van 234.000. En een kind dat met pijn en moeite vijf titels bedenkt om op zijn deelnameformulier te zetten, zal al gauw op het boekenweekgeschenk stemmen. Daarom geen vignet. Maar als kinderen desondanks willen stemmen op dit boekje - geen probleem.'

    • Carolien Zilverberg