V-raad vraagt bestand in Georgië

NEW YORK, MOSKOU, 9 OKT. De Veiligheidsraad van de VN heeft de strijdende partijen in Georgië opgeroepen de strijd te staken en heeft ingestemd met het sturen van een internationale groep waarnemers naar Georgië.

De vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden unaniem voor een resolutie waarin een beroep werd gedaan op de Georgiërs en de Abchaziërs om zich te houden aan het op 3 september gesloten Russisch-Georgische vredesakkoord, waarin staat dat de territoriale integriteit van Georgië wordt gewaarborgd en waarin een wapenstilstand werd afgesproken. De raad steunde ook een voorstel van de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros Ghali, om een groep militaire waarnemers naar Georgië te sturen. De groep zal bestaan uit dertien leden, van wie er twaalf voorlopig in Georgië zullen blijven.

Georgië en Rusland zijn de afgelopen twee weken aan de rand van een volledige oorlog gekomen. Volgens Georgië, dat in de strijd tegen de separatistische Abchaziërs een reeks militaire nederlagen heeft geleden, steunen de Russen de opstandelingen actief. Dit wordt door Moskou ontkend. Gisteren zei de Russische president Jeltsin dat hij volgende week op een schip voor de kust van Abchazië de Georgische leider Sjevardnadze zal ontmoeten in een poging “een volledige oorlog” tussen Rusland en Georgië te voorkomen. “Het zullen moeilijke gesprekken worden. Maar we willen alle wederzijdse grieven tussen Abchazië en Georgië uit de weg ruimen. Als dat niet gebeurt, raken we in een impasse en komt er broedermoord, een grote, volledige oorlog, iets wat we ons gewoon niet kunnen veroorloven”, zo zei Jeltsin in Bisjkek, de hoofdstad van Kirgizië, waar vandaag de leiders van het GOS bijeenkomen.

De NAVO heeft gisteren Georgië beloofd de ontwikkelingen in dat land nauwgezet te zullen volgen. De Georgische minister van buitenlandse zaken, Aleksander Tsjikvaidze, hield gisteren in Brussel hoge NAVO-functionarissen voor dat de oorlog in Georgië “de hele wereld aangaat”. Eerder had hij de NAVO in een brief al gevraagd “met alle mogelijke middelen” een desintegratie van Georgië te helpen voorkomen. (Reuter, AFP)