Twijfel over veiligheid borgpinnen Boeing groeit

DEN HAAG, 9 OKT. Er komen steeds meer aanwijzingen dat de kwaliteit van de zogenoemde borgpinnen van motoren van Boeing 747-toestellen al geruime tijd ter discussie staat. Uit het door het onderzoeksteam gevonden materiaal is tot nu toe geen defect aan de motor van de verongelukte Boeing geconstateerd.

Een Boeing 747 van El Al moest donderdag in Tel Aviv vlak voor vertrek een vlucht naar New York uitstellen wegens problemen met de borgpinnen, de ophanging van de motoren. Een van de borgpinnen, waarmee de motor aan het toestel wordt gehecht, vertoonde sporen van een breuk. El Al besloot alle borgpinnen van het toestel te vervangen, bevestigt een woordvoerder van de Israelische luchtvaartmaatschappij.

In een gisteren uitgegeven verklaring benadrukt El Al dat Boeing pas afgelopen dinsdag een service-bulletin heeft uitgegeven waarin is gevraagd de borgpinnen te controleren.

Boeing deelde eerder mee dat reeds vorige week, voorafgaande aan de ramp in de Bijlmer, een boodschap over de borgpinnen is uitgegaan, waarin werd aangedrongen op een extra controle.

Volgens een woordvoerder van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia, die in Europa voor vier maatschappijen het onderhoud van de Boeing 747 verzorgt, wordt al sinds 1985 een extra controle op de kwaliteit van het aanhechtingsmateriaal uitgevoerd.

Hij benadrukt dat sindsdien sprake is van een “standaard procedure”, waarbij de pinnen “met regelmaat” worden vervangen.