Turkse luchtmacht bombardeert in Irak

ANKARA, 9 OKT. De Turkse luchtmacht voert ter ondersteuning van de Iraakse peshmerga's in hun strijd tegen de (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij, de PKK, in het Koerdische Noord-Irak bombardementen uit op plaatsen langs de Turks-Iraakse grens. Turkse kranten meldden dat gisteren 150 ton bommen is afgeworpen.

De strijd tussen de peshmerga's van het Iraakse Koerdistan Front en de PKK duurt vandaag onverminderd voort. Daarnaast wordt melding gemaakt van het uitleveren van gevangen PKK-strijders aan Turkije via de grensovergang Habur. In ruil hiervoor zouden de Iraakse Koerden militair materieel van Turkije verlangen.

De strijd concentreert zich nu vooral in de driehoek waar Iran, Irak en Turkije samenkomen en waar de belangrijkste kampementen van de PKK, die van hieruit strijdt voor een onafhankelijk Turks-Koerdistan, zich bevinden. Het is een ruig en bergachtig gebied, dat zich alleen leent voor een guerrillastrijd. Die situatie werkt vertragend voor de peshmerga's, die schatten nog enkele dagen nodig te hebben om de PKK definitief uit Noord-Irak te verdrijven.

De PKK heeft de Koerdische bevolking van Zuidoost-Turkije opgeroepen om uit protest tegen de operatie de grenshandel met Noord-Irak opnieuw te staken, wat de bevoorrading van het gebied in ernstig gevaar zou brengen.

Turkije heeft intussen verzet aangetekend tegen de vorming van een federaal Koerdistan in Noord-Irak, waartoe het Koerdische "parlement' zondag heeft besloten. In een verklaring die gisteren na afloop van een speciale kabinetszitting werd vrijgegeven, onderstreepte premier Süleyman Demirel de vrees dat de Iraakse Koerden in feite naar onafhankelijkheid streven .

Twee Iraaks-shi'itische oppositiegroeperingen die in Teheran resideren, hebben, onafhankelijk van Turkije, de beslissing van het regionale Koerdische parlement eveneens afgekeurd. Het is te vroeg om nu al vast te leggen dat de Koerden in een post-Saddam-Husseinperiode een eigen federale staat krijgen, vinden zij. De opstelling van de shi'itische groeperingen wordt ongetwijfeld ingegeven door de islamitische machthebbers in Iran die er, evenals Turkije, niets voor voelen dat er getornd wordt aan de territoriale eenheid van Irak. Een dergelijke stap zou leiden tot een verstoring van het evenwicht in de regio, zo is de algemene opvatting.