Somaliërs in de tang tussen twee milities

MOGADISHU, 9 OKT. Tweehonderdduizend Somalische vluchtelingen - slachtoffers van de hongersnood - zijn in de Zuidsomalische stad Bardera overgeleverd aan de genade van twee elkaar bestrijdende milities. Internationale hulporganisaties hebben gisteren met het oog op een naderende veldslag tussen de twee milities hun medewerkers en een zo groot mogelijk aantal Somalische vluchtelingen geëvacueerd uit Bardera.

Een woordvoerder van de Amerikaanse hulporganisatie CARE zei gisteren in Mogadishu dat de medewerkers van CARE en andere internationale organisaties in Bardera geen andere mogelijkheid meer hadden dan de stad te ontvluchten en zoveel mogelijk slachtoffers van de hongersnood mee te nemen. “We hebben het niet over wat problemen tussen de verschillende clans”, zei hij. “We hebben het over een mogelijke veldslag op grote schaal.”

Bardera wordt bedreigd door de troepen van Mohamed Siad Hirsi Morgan, de schoonzoon van de verdreven president Mohamed Siad Barre. Om de stad tegen diens eenheden te verdedigen heeft generaal Mohamed Farah Aideed, die het gebied rondom Bardera controleert, honderden zwaargewapende manschappen naar Bardera gestuurd.

Bardera, driehonderd kilometer ten westen van Mogadishu, is een belangrijk centrum van de internationale hulpverlening aan de hongerende bevolking van Somalië. In de opvangkampen rondom de stad zitten op het ogenblik tweehonderdduizend mensen, die geheel zijn aangewezen op de internationale hulporganisaties. Er sterven in Bardera per dag tientallen mensen, maar sinds de hulpverlening enkele weken geleden op gang kwam - de vluchtelingen kregen er vierhonderd gram voedsel per dag - was het sterftecijfer gehalveerd. In de stad zijn nu nog slechts Somalische medewerkers van hulporganisaties als CARE, de Franse organisatie Internationale Actie tegen Honger, het Internationale Rode Kruis en Save the Children; zij beschikten gisteren over tien ton voedsel. De woordvoerder van CARE in Mogadishu zei dat zij zullen proberen die voorraad uit te delen tot ook zij worden gedwongen de wijk te nemen uit de stad.

Gisteren bevonden de troepen van generaal Morgan zich op twintig kilometer van de stad; ze beschikken over zware artillerie en kunnen de stad elk ogenblik aanvallen. Gisteren al deden zich schermutselingen voor waarbij werd geschoten en waarbij een dode viel. (Reuter, AP)