Rusland in conflict met Baltische landen

MOSKOU, 9 OKT. Rusland zal geen akkoorden sluiten over de terugtrekking van Russische troepen uit de Baltische landen tenzij het garanties krijgt voor de eerbiediging van de rechten van de Russische minderheden in die landen.

Dat heeft president Boris Jeltsin gisteren gezegd. Jeltsin zei dat de Russische minderheden in Estland en Letland worden “vernederd” en dat de rechten van de mens in die twee landen niet worden gerespecteerd. “Dat wordt niet geaccepteerd”, aldus de president. Volgens Jeltsin maakt Litouwen - een land waarmee Rusland inmiddels wel een akkoord heeft bereikt over de aftocht van de Russische troepen voor augustus volgend jaar - geen problemen bij de behandeling van de Russische minderheid. Overigens heeft Rusland volgens Amerikaanse woordvoerders eenzijdig al veertig procent van zijn 130.000 militairen uit Estland, Letland en Litouwen teruggetrokken. In Estland werd vorige week gezegd dat er van de 30.000 tot 40.000 Russische militairen die zich daar midden vorig jaar bevonden, nog maar tienduizend over zijn; de anderen zijn, zonder dat daar enige ruchtbaarheid aan is gegeven, vertrokken. (Reuter)