Racisme

Twee Engelse topclubs, Arsenal en Crystal Palace, hebben de strijd aangebonden met racistische grofheden en scheldpartijen in hun stadions.

Crystal Palace biedt zijn aanhangers toegangskaarten tegen gereduceerde prijzen aan wanneer zij zich schriftelijk verplichten gekleurde spelers niet uit te schelden. Voorzitter Noades verklaarde gisteren dat al 200 aanhangers een verklaring hebben getekend. Die konden een seizoenskaart voor drie jaar kopen voor 150 pond (bijna 400 gulden). “Wij hebben onze fans gevraagd uitingen van racisme onmiddellijk te melden aan de suppoosten opdat de daders gepakt kunnen worden,” zei de voorzitter.

Arsenal heeft zijn aanhangers laten weten, dat de club aangifte doet bij de politie wanneer een supporter wordt betrapt op het beledigen van een gekleurde speler. Paul Davis, een zwarte speler van Arsenal, stelt: “ De rassenhaat wordt op de Engelse velden weer sterker. Toen ik tien jaar geleden mijn carriëre begon, maakten vele supporters geluiden die apen voortbrengen. Bovendien werden herhaaldelijk bananen op het veld gegooid. Dat gebeurde meestal bij uitwedstrijden. Vooral bij clubs die geen gekleurde speler in hun team hadden.” Van de ongeveer 2000 leden van de organisatie van voetbalprofs in Engeland is tien procent zwart. Slechts een vijfde van clubs heeft geen gekleurde speler in het eerste elftal.