PvdA vraagt onderzoek veiligheid aanvliegroutes

DEN HAAG, 9 OKT. Een aantal Europese luchthavens is naar aanleiding van de ramp met de El Al-Boeing die afgelopen zondag op de dichtbewoonde Bijlmermeer neerstortte, onderzoek begonnen naar de veiligheid van aanvliegroutes boven bewoond gebied.

Het PvdA-Kamerlid Van Gijzel meent dat Nederland “misschien ook maar” zo'n onderzoek moet starten “ter verbetering van de veiligheid”. Van Gijzel: “We moeten kijken op wat voor punten de veiligheid eventueel verbeterd kan worden.” Volgens Van Gijzel moet daarbij meer dan alleen de aanvliegroutes onder de loupe worden genomen. “Het gaat mij om de totale veiligheid van Schiphol.”

De Franse luchtvaartautoriteiten hebben gisteren onderzoek gelast naar de veiligheid van aanvliegroutes om te bekijken of bepaalde aanvliegroutes om veiligheidsredenen moeten worden omgelegd. “Vliegtuigen vliegen nu erg laag, ook als ze zich op grote afstand van de luchthaven bevinden, en soms over bewoonde gebieden”, aldus Pierre Breuil van de Franse nationale luchtvaartdienst in een perscommuniqué. Het onderzoek van de Fransen concentreert zich ondermeer op de luchthaven Charles de Gaulle.

Het ministerie van verkeer en waterstaat wil niet zeggen of ook de Nederlandse luchtvaartautoriteiten de aanvliegroutes heroverwegen. “Op dit moment gaat onze eerste aandacht uit naar het onderzoek naar de oorzaak van de crash”, aldus een woordvoerder van het departement. “Daarbij worden alle relevante gegevens meegenomen.”

Het CDA-Kamerlid Van Vlijmen voelt niets voor een extra onderzoek naar aanvliegroutes en de veiligheid van Schiphol “Het is allemaal veel ingewikkelder dan U denkt. De Fransen hebben niet de strikte en beperkte regels die Schiphol kent. We zijn op andere landen vooruit gelopen. Veiligheid is een voortdurend punt van aandacht bij elk plan van Schiphol.”

De flight data recorder van de Israëlische vracht-Boeing blijkt, na onderzoek in het Engelse Farmborough, toch zeer ernstig beschadigd te zijn. Volgens een woordvoerder van het ministerie van verkeer en waterstaat zal het “erg moeilijk” zijn om de vluchtrecorder te kunnen gebruiken voor het onderzoek naar de oorzaak en toedracht van de ramp.

“Ze zijn eerst bezig geweest met het schoonmaken van de kist. De inhoud van de recorder is beschadigd. De band is gebroken. Die proberen ze nu te repareren”, aldus een woordvoerder van het departement.