Produktie verminderd na sterke daling van de vraag; Duitse chemie in problemen

ROTTERDAM, 9 OKT. Voor de chemische bedrijven in het westen van Duitsland doemt de recessie op. In tegenstelling tot eerdere jaren is er nu geen sprake van dat de activiteiten na de zomer zijn aangetrokken. Vooral in het derde kwartaal is de vraag zo sterk achteruitgegaan dat in enkele sectoren de produktie moest worden verminderd.

De drie grootste Duitse chemieconcerns - Bayer, BASF en Hoechst - zullen hun winst dit jaar meer dan 30 procent zien dalen, zo voorspelde Wolfgang Hilger, voorzitter van het verbond van chemische ondernemingen in Duitsland (VCI) en topman bij Hoechst, gisteren.

De VCI verwachtte een half jaar geleden nog dat een economische opleving in de Verenigde Staten de chemiebranche uit het dal kon slepen. Toen hield de VCI het nog op een produktiegroei van twee procent. “Dat zijn inmiddels stukgeslagen dromen geworden”, aldus Hilger.

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor verbetering. De VCI verwacht dat de omzet van 1991, 167 miljard mark (188 miljard gulden), dit jaar niet wordt gehaald. De produktie is in de eerste negen maanden weliswaar toegenomen met iets meer dan één procent, maar tegelijkertijd daalden de prijzen met twee procent.

De slechte gang van zaken heeft ook gevolgen voor de personeelssterkte in de Duitse chemie. Sinds begin dit jaar is het aantal arbeidsplaatsen verminderd met één procent tot 588.000. In het oosten van Duitsland is de vermindering van het aantal banen in de chemie relatief nog sterker. Van de 80.000 mensen die er begin dit jaar werkten, zullen er aan het eind van dit jaar 66.000 over zijn, aldus Hilger.

De vooruitzichten voor de chemie in de voormalige DDR zijn slecht, vooral nu de traditionele markten in het oosten van Europa zijn weggevallen. In de eerste helft van het jaar konden orders uit Oost-Europa nog worden afgewerkt, omdat betaling verzekerd was via een kredietgarantiesysteem. Sinds mei is er geen bestelling meer bijgekomen. De omzet van de Oostduitse chemie zal verminderen van 8,9 miljard mark vorig jaar tot zeven miljard mark dit jaar.

De VCI grijpt de slechte economische omstandigheden aan om de Duitse regering ervan te overtuigen dat de milieuvoorschriften niet strenger moeten worden. De wetgeving voor biotechnologische toepassingen dient grondig te worden herzien, omdat die in de huidige vorm de toepassing in de industrie sterk belemmert, aldus de VCI. (DPA)