Pirelli wil 465 miljoen aantrekken

AMSTERDAM, 9 OKT. Bandenproducent Pirelli Tyre Holding wil door middel van een claimemissie 465 miljoen gulden aantrekken. Hierdoor zal het aandelenkapitaal, het eigen vermogen, verdubbelen tot 930 miljoen gulden. Pirelli wil de financiële basis van het bedrijf versterken en middelen vergaren voor noodzakelijk geachte investeringen.

Dit heeft het op de lokale markt van de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde bedrijf vandaag bekend gemaakt. Bestaande aandeelhouders krijgen een voorkeursrecht toegekend. Per uitstaand aandeel kan één nieuw aandeel worden verworven voor de nominale waarde van 10 gulden. Volgens Pirelli is voor deze constructie gekozen om het aandeelhouders mogelijk te maken hun belang “door het bijstorten van een relatief gering bedrag” op peil te houden.

De Italiaanse grootaandeelhouder Pirelli Spa, die tachtig procent van de aandelen bezit, heeft toegezegd alle aandelen waarvoor geen gegadigden zijn te zullen kopen. Pirelli zal het voorstel voor de claimemissie op een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 1 december aan de aandeelhouders voorleggen.

De koers van Pirelli daalde na de bekendmaking van de claimemissie van 21,50 naar 11,50 gulden. In juni noteerde het bandenfonds nog ruim 30 gulden. Pirelli vindt dat het bericht te negatief wordt uitgelegd. “Dat Pirelli Spa alle aandelen wil kopen, geeft juist aan dat het Italiaanse moederconcern banden als kernactiviteit blijft zien”, aldus een woordvoerder.

Na een opleving in de eerste helft van dit jaar kreeg de bandenindustrie te maken met een ernstige verslechtering de tweede helft van het jaar. Pirelli heeft vooral last van de ingestorte Italiaanse en Braziliaanse bandenmarkt. Onlangs maakte het verlieslijdende Pirelli (1991: 511 miljoen gulden) een eventuele extra herstructurering bekend. Deze ingreep is een aanvulling op een saneringsoperatie die al gaande is. Het concern gaat bovendien nog gebukt onder een enorme schuldenlast als gevolg van een poging concurrent Continental over te nemen.