Pirelli onderuit op vriendelijke beurs

AMSTERDAM, 9 OKT. De effectenbeurs liet vanmorgen een enigszins afbrokkelend beeld te zien. Na een tamelijk vriendelijke start boog het koerspeil wat terug door gebrek aan belangstelling.

AMSTERDAM Van een winst voor de EOE-index van een halve punt vroegbeurs was middenbeurs vrijwel niets meer over en de stemmingsindex zag een winst van 0,2 punt omslaan in een verlies van 0,1 punt op 108,40. De internationals waren merendeels wat hoger als gevolg van de vaste dollar.

De mededeling van het bandenconcern Pirelli dat nieuw kapitaal wordt aangetrokken in de vorm van een claimemissie viel in slecht aarde. Door de emissie zal het kapitaal verdubbelen en dit veroorzaakt derhalve een enorme verwatering. In lijn met deze verdubbeling halveerde de koers bijna. De prijs van het aandeel verloor 9,60 op 11,50 gulden.

De uitgevers lagen licht gevraagd. Elsevier zette het kleine herstel van donderdagmiddag met 7 dubbeltjes voort tot 106,40 gulden. Wolters Kluwer was een gulden beter op 82,90 en VNU lag goed prijshoudend op 83 gulden. In de papiersector was KNP flauw met een fors verlies van 2,40 op 41,10 gulden. Bührmann-Tetterode, die ook voor een deel als papierconcern mag worden bestempeld, moest zes dubbeltjes terug naar 34,10 gulden. Daarentegen lag het lokale fonds VRG enkele dubbeltjes hoger.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs is gisteren hoger gesloten. De Dow Jones-index steeg met 23,76 punten tot 3.176,01. Daarmee was het verlies van 26 punten op woensdag vrijwel goedgemaakt.

LONDEN De positieve stemming hield vanochtend aan. Hoop op rentedaling deed de koersen verder stijgen. De FT-100 index bereikte na opening 2.566 en had tegen het middaguur een winst van ruim 23 punten op 2.562.

FRANKFURT De Duitse markt lag er lusteloos bij met afglijdende koersen. De Dax-30 index stond halverwege de ochtend op een verlies van 6,56 punten bij 1.444,56, nadat gisteren al een daling van ruim 15 punten was geregistreerd.

TOKIO De beurs sloot vandaag iets lager. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 275,73 punten (1,59 procent) lager op 17.059,78 punten.