Philips en CBS delen Emmy Award

De National Academy of Television Arts and Sciences in de VS heeft aan Philips Electronics de technische Emmy Award 1992 toegekend voor de ontwikkeling van de "triax kabel camera technologie'.

Met deze geavanceerde kabel zijn de mogelijkheden om tv-programma's live uit te zenden sterk vergroot. De prestigieuze "Emmy' wordt gedeeld met CBS Laboratories. De camera's waarin de bekroonde technologie is verwerkt, worden geproduceerd in Breda. De basis van de triax technologie werd in het begin van de jaren zestig gelegd door CBS Laboratories. Philips nam deze technologie in produktie en ontwikkelde het verder. Voordien was de tv-kabel - als verbinding tussen tv-camera en reportagewagen of studio - een struikelblok bij het overbruggen van afstanden. De toenmalige meeraderige kabel beperkte de bewegingsvrijheid van de camera, de kabel was duur, reparatiegevoelig en vergde veel bergruimte. De triax kabel is dunner, minder kwetsbaar, gemakkelijk te hanteren en stelt de cameraman in staat zich tot 1600 meter van zijn basisstation te verwijderen. In 1980 ontwikkelde Philips ter gelegenheid van de olympische winterspelen in Lake Placid tussenversterkers, die in combinatie met de camera, de bewegingsvrijheid tot 7000 meter vergrootten. Pas toen konden ski-afdalingen over een grote afstand onafgebroken in beeld komen. De triax technologie heeft zich ontwikkeld tot een standaard die overal ter wereld wordt toegepast.