Nieuwe luxe spitsbus voor regio Rotterdam

ROTTERDAM, 9 OKT. Tussen Dordrecht en het Rotterdamse metrostation Kralinger Zoom rijdt vanaf begin november een particuliere spitsbus met huisbar, toilet, koffie en kranten.

Busonderneming de Jong Tours heeft van het minsterie van verkeer en waterstaat een half miljoen subsidie gekregen om de lijn binnen twee jaar kostendekkend te maken.

De "Comfort Line' vertrekt 's ochtends ieder kwartier naar Rotterdam, en maakt daarbij zoveel mogelijk gebruik van busbanen. 's Avonds keren de bussen terug in omgekeerde richting. Een maandabonnenemt voor de Comfort Line kost 250 gulden, een enkeltje 10 gulden. De doelgroep van de "Comfort Lines' bestaat uit automobilisten en treinreizigers eerste klas, die nu volgens een woordvoerder van de Jong Tours “op dit traject met moeite een staanplaats bemachtigen”. In de omgeving van de Kralinger Zoom bevinden zich kantorencentra als het Brainpark, Alexanderpolder en Rivium.

E. Geerdes van de openbaar vervoermaatschappij Westnederland, die in deze regio rijdt, vindt de "Comfort Line' een bedenkelijke ontwikkeling: “Als Verkeer en Waterstaat de "sterlijnen' uitbesteedt aan particulieren, breek je het openbaar vervoer af. Goede lijnen compenseren zwakke lijnen.” Westnederland denkt dat de Comfort Line concurreert met de eigen snelbussen in de regio en twijfelt aan de levensvatbaarheid van het project.

A. Boorsma van de Jong Tour noemt de kritiek van Westnederland “kinnesinne”: “Wij zagen het gat in de markt het eerst.”