Nieuwe bank GOS zal roebelzone controleren

BISJKEK, 9 OKT. In de voormalige Sovjet-Unie komt een intergouvernementele bank die de geldvoorziening binnen de roebelzone zal controleren. Hiertoe hebben de leiders van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) vandaag besloten in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek.

Ongecontroleerde uitgifte van roebels en roebel-leningen door de voormalige Sovjet-republieken zijn de aanleiding voor de oprichting van de bank. Deze uitgiftes maken de geldschepping oncontroleerbaar en drijven zo de inflatie op. Voor dit jaar wordt de inflatie in Rusland geschat op ten minste 1.000 procent.

De Russische minister van economische zaken, Andrej Nechajev, sprak van “een idealistisch plan”. De bank kan alleen doelmatig zijn als de GOS-republieken nauw samenwerken op economisch gebied, zei hij.

Het is nog niet duidelijk wanneer de bank wordt opgericht. Jevgeni Gorelik, woordvoerder van het coördinerend comité van het GOS, verklaarde dat de bank uitsluitend is bedoeld voor staten waarin met roebels wordt betaald. “De oprichting van de bank is de eerste stap om de geldschepping en kredietverlening weer onder controle te krijgen”, verklaarde hij.

De vroegere centrale bank van de Sovjet-Unie is na het uiteenvallen van de Unie overgegaan in Russische handen. Eerder deze week liet de Russische president Jeltsin weten dat spoedmaatregelen nodig zijn om weer controle te krijgen over de geldhoeveelheid. De koers van de roebel, die sinds juli gestaag daalde tot een record-diepte op dinsdag van 342 roebel voor een dollar, zou zo gestabiliseerd moeten worden. Jeltsin verklaarde de roebel tot enig wettig betaalmiddel in Rusland om de toevlucht tot de dollar een halt toe te roepen.

De leiders van de tien lidstaten van het GOS zijn in Bisjkek bijeen om naar oplossingen te zoeken voor de economische en politieke chaos in de voormalige Sovjet-Unie. (Reuters)