Marokko tegen illegaal overzetten van emigranten

MADRID, 9 OKT. Marokko zal “met harde hand” een einde maken aan het illegaal overzetten van emigranten in de Straat van Gibraltar.

Dit heeft de Marokkaanse minister van binnenlandse zaken onlangs aan zijn Spaanse collega meegedeeld. Vorige week zijn voor het eerst twee mensen die zich bezighielden met de mensensmokkel in Marokko gearresteerd. Voordien had de politie nooit ingegrepen in deze activiteit. De illegale oversteek van Marokko naar Spanje is uitgegroeid tot een groot probleem voor de Spaanse politie en douane sinds vorig jaar op verzoek van de overige EG-landen de visumplicht werd ingesteld. Deze zomer werden vrijwel dagelijks open vissersscheepjes, afgeladen met illegale immigranten, ontdekt. Tientallen Afrikanen hebben de laatste maanden het leven verloren bij pogingen op deze manier Europa te bereiken.