Lee Perry: dubbende medicijnman

Concert: Lee "Scratch' Perry & Band. Gehoord: 8/10 Melkweg, Amsterdam. Herhaling: 9/10 Melkweg, Amsterdam.

De legendarische Jamaïcaanse reggae-zanger/producer Lee "Scratch' Perry had nog nooit in Nederland opgetreden. Tientallen keren stond hij aangekondigd, maar om duistere redenen bereikte hij het podium nimmer. De fans geloofden er ook al niet meer in, dus bij Perry's eerste Nederlandse concert gisteravond was de zaal maar matig gevuld. Toen hij even na half elf daadwerkelijk op het podium verscheen, ging er een gejuich op: "eindelijk, hij is er!'. Daar liet Perry zelf vanaf dat moment ook geen twijfel over bestaan; de teksten van de eerste drie nummers van het concert bestonden uit variaties op de woorden "I'm Lee "Scratch' Perry'.

De inmiddels drieënvijftigjarige Lee Perry heeft meer dan dertig lp's uitgebracht. Zijn reggae is niet melodieus, maar simpel en bezwerend. Scherp tikkende drums geven het typische reggae-ritme, terwijl de bas soepele loopjes speelt en de gitaar dient voor echoënde accenten. Het is Perry's manier van produceren die hem zijn faam bezorgde. Het verende geluid van zijn produkties werd "dub' genoemd en kreeg op grote schaal navolging.

Lee Perry presenteert zich als een moderne medicijnman, met alleen een gestreept tuinpak over het tanige lichaam, reusachtige witte gymschoenen beplakt met spiegeltjes en een geblondeerde bliksemschicht in zijn korte kroeshaar. Om zijn nek hangen kettingen en hij beweegt zich stram in een soort regendans. Bij het optreden nam Perry niet de tijd voor uitgebreide geluidseffecten. Voor hem stond een kleine getto-blaster waar hij af en toe mee rommelde, maar muzikaal werd het nauwelijks interessant. De band speelde bescheiden hun partijen bij nummers die helaas niet de beste keuze uit zijn grote repertoire bleken. Het mooist waren de songs waar absurde interrupties, als monotoon koeiegeloei, doorheen gemixed werden. Perry's krakerige stem klonk moeizaam. Pas tegen het eind van het ruim twee uur durende concert, in een oud nummer als Soul Fire, ontstond er ook muzikaal de magie die Lee Perry in zijn verschijning wèl uitstraalt.

    • Hester Carvalho