Hoge Raad stelt DES-vrouwen in gelijk

ROTTERDAM, 9 OKT. De Hoge Raad heeft vandaag zes vrouwen in het gelijk gesteld in hun proces tegen tien fabrikanten van het DES-hormoon. De Raad heeft de zaak verwezen naar het gerechtshof in Den Haag.

DES werd tussen 1947 en 1975 in Nederland aan maximaal vierhonderdduizend zwangere vrouwen voorgeschreven, meestal met de bedoeling een miskraam te voorkomen. Het middel bleek niet te werken en bovendien schadelijk. De vrouwen die het slikten hebben een verhoogde kans op borstkanker en bij de dochters kunnen zich problemen ontwikkelen aan de geslachtsorganen.

Op 22 november 1990 wees het Amsterdamse gerechtshof de eis tot schadevergoeding van de DES-dochters af met het argument dat de vrouwen niet kunnen aantonen van welke fabrikant het middel was dat tot hun aandoeningen heeft geleid. De Hoge Raad stelt nu dat alle bedrijven die het middel op de markt brachten, elk hiervoor wegens hun fout in principe voor honderd procent aansprakelijk gesteld kunnen worden.

In een reactie laat een woordvoerder van het DES Informatiecentrum in Utrecht weten dat de uitspraak positief is voor de DES-dochters. “De grootste barrière in het proces is nu genomen, hoewel de vraag of daadwerkelijk tot schadevergoeding zal worden overgegaan nog niet is beantwoord.” Volgens hem maakt dit de weg vrij voor elke individuele DES-dochter om een schadvergoeding te eisen.

In het proces voor het Haagse gerechtshof moet door de zes DES-dochters worden aangetoond dat de schade door het middel is veroorzaakt en dat de fabrikant verkeerd heeft gehandeld door het indertijd op de markt te brengen.