Gorbatsjov "desnoods gevangenis in'

MOSKOU, 9 OKT. De voormalige Sovjet-leider Michail Gorbatsjov blijft bij zijn weigering voor het Constitutionele Hof te verschijnen en is bereid voor die weigering “de gevangenis in te gaan”.

Hij zei dat gisteren nadat de Russische politie hem en de medewerkers van zijn "Gorbatsjov Stichting' de toegang tot de gebouwen van zijn organisatie had ontzegd, een dag nadat president Jeltsin die gebouwen per decreet had onteigend. Gorbatsjov zag die maatregel als een vorm van wraak voor zijn weigering als getuige op te dagen in het proces tegen de verboden communistische partij.

De nationalisatie van de gebouwen van zijn onderzoeksinstituut zal hem echter niet op andere gedachten brengen waar het zijn verschijning voor het Hof betreft, zo verzekerde Gorbatsjov. “Niets zal me op andere gedachten brengen. Mijn standpunt is belangrijker dan mijn persoon, omdat er geen sprake van kan zijn dat ik deelneem aan een politiek proces. De wet over het Constitutioneel Hof stelt een getuige in staat niet te verschijnen”, aldus Gorbatsjov.

De voormalige Sovjet-president was woedend over de nationalisatie van de gebouwen van de Gorbatsjov Stichting en de manier waarop de politie gisteren optrad. “De politie heeft de gebouwen afgesloten alsof het om een spionagenest gaat.” Hij zei gisteren ook het reisverbod te zullen aanvechten dat hem eerder wegens zijn weigering is opgelegd. Hij zei dat hij als voorzitter van het Internationale Groene Kruis het land kan verlaten wanneer hij dat wil. (Reuter, AFP)