Gala-opening van museum Thijssen-Bornemisza

MADRID, 9 OKT. De koning en de koningin van Spanje hebben gisteravond in Madrid de officiële opening verricht van het nieuwe museum Thyssen-Bornemisza. In het gebouw is het grootste deel ondergebracht van de befaamde collectie-Thyssen, een verzameling schilderijen en andere kunstvoorwerpen die wordt beschouwd als de belangrijkste ter wereld in particulier bezit.

Minister Jordi Solé van cultuur zei gisteren dat onderhandelingen over een permanent verblijf van de verzameling in de Spaanse hoofdstad al zijn begonnen. Baron Hans-Heinrich Thyssen zei eerder deze week dat ook hij hierover binnen enkele maanden een overeenkomst hoopt te sluiten. Dit is echter mede afhankelijk van de instemming van zijn ergenamen.

De openingsplechtigheid werd bezocht door honderdvijftig voorname gasten van de baron en de barones: premier Gonzalez en verscheidene ministers, vertegenwoordigers van de Spaanse en Europese adel en enkele kunstkenners, onder wie de oud-directeur van het Rijksmuseum Simon Levie, die adviseur van de collectie-Thyssen is. Zij mochten tussen de oude meesters aanzitten aan een banket, waarover tot kort voor de opening problemen waren geweest. Het ministerie van cultuur had graag een gebeurtenis met een iets soberder karakter gezien, maar het echtpaar Thyssen had de zinnen op een society-evenement gezet.

Zevenenzeventig schilderijen en acht sculpturen uit de verzameling-Thyssen zullen vanaf begin volgend jaar in Barcelona worden tentoongesteld, in het gerenoveerde klooster van Pedralbes. Deze ruimte zal als een soort filiaal van het museum in Madrid functioneren. Wat er gaat gebeuren met de Villa Favorita bij Lugano, waar de verzameling tot voor kort was ondergebracht, is nog niet duidelijk. De baron heeft het landhuis aan de Zwitserse regering te koop aangeboden, maar die is daar niet op ingegaan. Op het ogenblik is het gesloten. Wellicht wordt er volgende zomer een tentoonstelling van Amerikaanse schilderkunst ingericht en zal het in gebruik blijven voor tijdelijke exposities.