Foto: LUANDA - Inwoners van de Angolese hoofdstad ...

Foto: LUANDA - Inwoners van de Angolese hoofdstad Luanda houden een vredesmars na dreigende taal van de bij de verkiezingen verslagen oppositiepartij UNITA.

Medewerkers van UNITA-leider Savimbi hebben Amerikaanse diplomaten echter laten weten dat Savimbi toch bereid is de uitslag van de presidents- en parlementsverkiezingen te accepteren. Savimbi heeft bij de verkiezingen een zware nederlaag geleden tegen de ex-marxistische MPLA van president Dos Santos. Hoewel de uitslag van de verkiezingen nog niet definitief vaststaat, is zo goed als zeker dat Dos Santos een nipte absolute meerderheid heeft behaald in de presidentsverkiezingen en dat de MPLA in het nieuwe Angolese parlement eveneens een absolute meerderheid krijgt. Savimbi kreeg volgens de voorlopige uitslagen bij de presidentsverkiezingen slechts 39,4 procent van de stemmen. Hij heeft de afgelopen week het MPLA van fraude beschuldigd en gesuggereerd dat hij de burgeroorlog zou hervatten. De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Herman Cohen zei gisteren dat hij zaterdag heeft getracht zich direct met Savimbi in verbinding te stellen om een persoonlijk beroep op hem te doen zich bij de nederlaag neer te leggen, maar dat hij te horen kreeg dat de rebellenleider “niet beschikbaar was”. “Ik heb mijn boodschap daarna laten omroepen via de Portugese radio. Hij heeft haar begrepen”, aldus Cohen. (Foto Reuter)