Export van levende varkens wordt hervat

DEN HAAG, 9 OKT. Levende varkens mogen vanaf 16 oktober weer worden geëxporteerd, zij het onder een aantal voorwaarden. Aan de uitvoer van varkensvlees worden dan geen extra eisen meer gesteld. Het permanent veterinair comité van de EG in Brussel heeft dat gisteren besloten.

De varkenshandel is volgens voorzitter J. Diepeveen van de Bond van Handelaren in Vee “verschrikkelijk blij” dat de export weer kan worden hervat.

Sinds 21 september is in Nederland een exportverbod van kracht. Voor minister Bukman (landbouw, natuurbeheer en visserij) waren enkele gevallen van blaasjesziekte die in Italië bij Nederlandse varkens zijn vastgesteld en een geval van blaasjesziekte deze zomer op een bedrijf in Ede aanleiding het exportverbod in te stellen.

De versoepeling van het exportverbod geldt niet voor varkens in het gebied waar al sinds 8 september een vervoersverbod van varkens en alle soorten mest van kracht is. Het gaat hier om een gebied in Gelderland en Utrecht waar de bron van de blaasjesziekte wordt vermoed en waar onlangs bij een transportbedrijf (in Lunteren) in droge varkensmest het virus van de blaasjesziekte is aangetroffen.

Eind september nam het permanent veterinair comité van de EG het exportverbod over. Tegelijkertijd werden strengere eisen aan de uitvoer van varkensvlees gesteld, tot woede en verontwaardiging bij de varkenshandelaren. De maatregelen zouden ten minste tot en met 15 oktober gelden.

Varkens mogen vanaf 16 oktober onder strenge voorwaarden weer het land uit. Zo moeten varkenshouders verklaringen meegeven waaruit blijkt dat zij in hun stallen geen andere varkens aan de exportvarkens hebben toegevoegd, vervoerders mogen geen verschillende partijen varkens in één vrachtwagen naar een verzamelplaats brengen en EG-lidstaten moeten op de hoogte worden gebracht van de komst van varkenstransporten.