EG wil veto Bush tegen verscherping boycot Cuba

BRUSSEL, 9 OKT. De Europese Gemeenschap heeft in ongebruikelijk scherpe taal bij president Bush op een veto aangedrongen tegen verscherping van het handelsembargo met Cuba. De handel tussen de EG en Cuba zou er zo goed als onmogelijk door worden gemaakt.

De EG waarschuwt voor mogelijk zware schade aan de handelsrelaties tussen Europa en de VS indien Bush het wetsvoorstel laat passeren. Vandaag zou Bush beslissen of hij een veto uitspreekt. Op dit moment voert de EG voor een waarde van 600 miljoen dollar naar Cuba uit. Europese bedrijven in de VS nemen daarvan 500 miljoen voor hun rekening.

EG-ambassadeur Van Agt heeft woensdag in Washington een protest-nota overhandigd. Daarin staat onder meer dat de VS niet het recht hebben om eenzijdig “de economische en handelsrelaties van de EG te beperken met welk buitenland dan ook, dat niet door de Veiligheidsraad is aangewezen als een bedreiging van vrede en veiligheid”. Een verscherping van het embargo zou in strijd zijn de principes van het internationale recht en de soevereiniteit van onafhankelijke landen aantasten, meent de EG.

Het wetsvoorstel komt neer op een verbod voor buitenlandse vestigingen van Amerikaanse bedrijven om zaken met Cuba te doen. Schepen die Cuba aandoen worden gedurende een half jaar niet toegelaten in Amerikaanse havens.

Het handelsconflict met de VS komt aan de vooravond van een mogelijk beslissend overleg over de Uruguay-ronde in de Gatt-besprekingen over liberalisering van de wereldhandel. Morgen worden in Brussel de toponderhandelaars van de Amerikaanse regering verwacht. In Brussel wordt gespeculeerd dat Bush zijn kwakkelende verkiezingscampagne vaart wil geven door met een buitenlands-politiek succes voor de dag te komen. Een akkoord over de vrijmaking van de wereldhandel, waarover nu al zes jaar wordt onderhandeld, is daarvoor op maat gesneden. Tegelijk begint aan Europese kant de recessie steeds meer te knellen en ziet men ook daar uit naar een extra impuls voor de economie.