Dertig Britse mijnen moeten poorten sluiten

LONDEN, 9 OKT. In Groot-Brittannië zullen dertig kolenmijnen worden gesloten. Daardoor zouden 25.000 mijnwerkers hun werk verliezen. Het nieuws, dat volgende week officieel bekendgemaakt wordt, is gisteren door verschillende Britse kranten gemeld.

Een woordvoerder van British Coal, de staatsonderneming die de kolenmijnen exploiteert, zei vanmorgen dat de berichten “speculatief” zijn. Hij wees erop dat het onjuist is, zoals de Britse kranten schreven, dat de Britse regering de sluiting bekend zal maken. “Als er iemand iets bekend maakt, dan zijn wij dat”, aldus de woordvoerder.

Bekend is dat de toekomst van een aantal kolenmijnen in Groot-Brittannië onzeker is omdat de electriciteitscentrales in het komende contractjaar minder kolen willen afnemen. Op dit ogenblik maken zij nog voor tachtig procent gebruik van Britse kolen bij het opwekken van energie. De onderhandelingen, die al enige maanden lopen, zijn, zei de woordvoerder van British Coal vanmorgen, nog altijd niet afgerond.

Eerder zei een andere woordvoerder van British Coal tegen NRC Handelsblad dat indien zoals verwacht de energiecentrales hun afname zullen reduceren van 65 miljoen ton naar 45 miljoen ton per jaar er 20 mijnen gesloten moeten worden. Dat zou volgens voorzitter R. Lynk van de vakbond UDM (Union of democratic mineworkers) een verlies betekenen van 12.000 tot 15.000 arbeidsplaatsen. Op dit moment exploiteert British Coal 50 mijnen met in totaal 53.000 werknemers.

Ken Capstick, vice-voorzitter van de mijnwerkersvakbond NUM (National Union of Mineworkers) noemt het vooruitzicht op de mijnsluitingen “verschrikkelijk”. Voorzitter Arthur Scargill van de NUM kondigde aan dat hij tijdens de volgende week te houden conferentie van de NUM een oproep aan de leden zal doen om tegen de plannen in staking te gaan. In 1984/1985 staakten de Britse mijnwerkers een jaar lang. Scargill en de toenmalige premier Thatcher waren toen verwikkeld in een van de hardste industriële conflicten die het land ooit heeft gekend. Ook toen verzette men zich tegen mijnsluitingen. De eventuele sluiting van mijnen valt samen met de ernstigste recessie, die Groot-Brittannië sinds de jaren dertig treft.