De viool van Barasetta

Hij was in het circus geboren, in een woonwagen, vlak bij de grote tent. Zijn vader was muzikale clown en zijn moeder trapezewerkster. Altijd was hij omgeven door vuurvreters, acrobaten, paarden, leeuwen en olifanten. Zo ziet de zoon van de groenteman steeds bloemkolen en sinaasappelen om zich heen. Het hangt er maar vanaf welk beroep je vader heeft gekozen.

De jongen had aanleg voor koorddansen. Wat was dat spannend: kaarsrecht lopen op die smalle weg met onder je een zee van ruimte. En met die vederlichte paraplu kon je altijd je evenwicht bewaren.

Zijn vader leerde hem viool spelen en daarna ook nog klarinet, mandoline, trompet en gitaar. Hij deed het voor en de jongen deed het na, net zoals hij zijn veters leerde strikken.

Ten slotte werd ook hij clown. Hij zocht naar een nummer dat uniek was. Het moest iets zijn wat geen andere clown kon. Op een dag kocht hij een kleine viool. Als hij daar eens op speelde terwijl hij op het koord liep? Op het hoogtepunt zou hij doen of hij viel. Zwaaiend met het viooltje bewaarde hij toch nog zijn evenwicht om daarna weer even prachtig verder te spelen.

Dat werd het vaste slot van elk optreden. Van het publiek mocht hij het nooit overslaan. Kijk, hij speelt, nog even... ja, nu valt hij... nee, hij speelt, hij valt... hij speelt weer... applaus!

Barasetta, zoals hij zichzelf had genoemd, werd een beroemde clown. Op een dag kwam de zoveelste verslaggever hem opzoeken. Het werd een lang gesprek over zijn hele loopbaan.

“Kunt u niet eens een zelfportret tekenen? Dat is weer eens iets anders dan een foto.”

Meteen had Barasetta een idee. Het ging vlug, nu hij zelf nog op het koord. Toen kwam hij in moeilijkheden. Hoe tekende je in vredesnaam een viool? Duizenden malen had hij het ding zijn wil opgelegd, maar tekenen kon hij het niet.

Dan maar een paraplu.

“Geen viool?” vroeg de verslaggever.

“Die paraplu doet me denken aan mijn jeugd”, zei de clown.

“Zo begon ik.”

Maar hij wist dat de viool het voor het eerst van hem had gewonnen.

    • K. Schippers