Controle op "Nederlandse' filmcertificaten verscherpt

MADRID, 9 OKT. Nederland zal niet langer certificaten afgeven waarin Amerikaanse speelfilms zoals Basic Instinct en Medicine Man als produkt van vaderlandse bodem worden gekwalificeerd. Dit is de uitkomst van overleg dat gisteren in Madrid heeft plaatsgevonden tussen een delegatie bestaande uit ambtenaren van het ministerie van WVC en de Nederlandse Federatie voor Cinematografie (NFC) en vertegenwoordigers van de Spaanse overheid.

De NFC heeft in de afgelopen tijd voor een zeventigtal buitenlandse speelfilms papieren getekend waaruit kon worden opgemaakt dat ze van Nederlandse origine waren. Dit werd gedaan omdat de producenten zich om belastingtechnische reden op de Nederlandse Antillen hadden gevestigd.

Distributeurs konden met deze certificaten in Spanje profiteren van subsidies die bedoeld zijn om de Europese filmindustrie te ondersteunen en regelingen die de in- en uitvoer van films binnen de EG vergemakkelijken. Spaanse producenten en filmmakers hebben hier de afgelopen maanden heftig tegen gepotesteerd.

Afgesproken is nu, dat Nederland zich bij het verstrekken van een certificaat van oorsprong voortaan aan de bestaande EG-richtlijnen houdt en dat WVC toezicht houdt op de manier waarop de NFC deze toepast. Voor de recente kassuccessen Basic Instinct en Medicine Man zal de al verstrekte verklaring weer worden ingetrokken. Deze films moeten hierdoor opnieuw worden geïmporteerd. Dit vergt een administratieve procedure die de vertoning van beide films niet hoeft te onderbreken.

Beide delegaties zijn bovendien overeengekomen dat op korte termijn verder wordt gepraat over de mogelijkheid van nauwere samenwerking tussen Spaanse en Nederlandse filmmakers. Er wordt gedacht aan een co-produktieverdrag.