Boycot staatsleningen dreigt in Italië

ROME, 9 OKT. Hopend dat nog meer financiële chaos leidt tot politieke vernieuwing heeft de Italiaanse protestpartij Lega Nord opgeroepen tot een boycot van staatsleningen. Zo zullen we ze leren in Rome, is de boodschap van Lega-leider Umberto Bossi

Bossi blijkt zijn vinger op de zere plek te hebben gelegd, want de andere partijen zijn meteen in paniek geraakt. De aanhang voor de Lega is in het rijke noorden van het land explosief aan het stijgen. Als het dreigement wordt uitgevoerd, zo waarschuwde premier Amato, “zou de staat niet meer de salarissen en pensioenen kunnen betalen en om zijn verplichtingen na te komen geld moeten drukken. Dat zou een woeste inflatie ontketenen.”

Om het enorme begrotingstekort te kunnen financieren doet de Italiaanse staat een beroep op de burgers - het buitenland heeft minder vertrouwen. Wegens de hoge rente op staatsleningen is dit veruit het populairste spaarmiddel: dertig procent van de gezinnen heeft staatsstukken. Juist in het rijke noorden worden de meeste staatsleningen afgezet en juist daar hebben de afgelopen weken al veel mensen hun staatsstukken omgeruild voor beleggingen in buitenlandse valuta, wegens twijfels over de koers van de lire en over een mogelijke belasting op staatsstukken.

De oproep leidde gisteren tot een grote schreeuwpartij in de Kamer. Op de verwijten dat de Lega de instorting van het land wil, kwam het antwoord dat het land al ten gronde is gericht door het corrupte beleid van de afgelopen jaren.

Minister van justitie Martelli heeft een justitieel onderzoek gelast naar de oproep van de Lega, die al is omschreven als “financieel terrorisme”. Giovanni Spadolini, voorzitter van de Senaat, heeft gezegd dat de staatsleningen de basis leggen voor het overleven van de staat. Honend kwam de reactie van Francesco Speroni, fractieleider van de Lega in de Senaat: dan is Italië kennelijk niet meer een republiek gevestigd op werk, zoals artikel 1 van de grondwet zegt, maar een republiek gevestigd op schulden.

    • Marc Leijendekker