Beste M.,.

Beste M.,

Zeer bedankt voor je moedige, wijze en mij de ogen openende brief. Heb ik veel serviesgoed vernield, kleedjes besmeurd of wat dies meer zij? Zou je een lijstje willen maken van de schade? Ik sta er op je alles te vergoeden. Dit is wel het minste wat ik kan doen. Maar bovenal wil ik dat onze zwaar op de proef gestelde vriendschap weer wordt zoals voorheen. Dat te bereiken is voor mij voorlopig hoofddoel. De beelden van ons zwijgend afscheid op het vliegveld houden me uit mijn slaap. Ik schaam me, ik voel me schuldig. Je geïrriteerde, meewarige blik. Je wanhopig en treurig schouderophalen. Zo wil ik je niet zien als ik mijn ogen sluit. Wat bezielde me, M.? Zeven dagen bij je oudste vriend logeren om daar een week lang je bewustzijn te ontvluchten! Onbegrijpelijk, belachelijk, schandalig. Dit mag nooit meer gebeuren. Mijn besluit is genomen. Mede dankzij jouw prachtige brief.

Nog even de boeken. "Van soete minne en helsche boosheit' leest een beetje stroef. Doorzetten, 't is de moeite waard. Die biografie van Woody Guthrie viel me niet mee. Wist je dat hij op z'n sterfbed geheime gitaargrepen heeft doorgegeven aan Bob Dylan? Mooi hè. Dan komen wij er maar bekaaid af met de laatste woorden van Picasso: "Painting remains to be invented.'

P.S. Aan Roel zal ik "Geheime dame' meegeven. Maarten 't Hart als travestiet. Op elke bladzijde zit hij zich op te dirken. Interessant en amusant ooggetuigeverslag van een oversprong-beweging. Weet je wat dat is? Een dier, een eendje in de gracht bijvoorbeeld, voelt gevaar naderen. Moet het aanvallen? Moet het vluchten? Het gaat eerst zijn veren oppoetsen.