Ankers boek van Kapitein Rob verboden door rechter

AMSTERDAM, 9 OKT. Uitgeverij Querido moet van de rechter het boek "De thuiskomst van kapitein Rob' van Robert Anker uit de handel nemen. Bovendien moet Querido vijfduizend gulden betalen aan de erven van Pieter Kuhn, schepper van de kapitein Rob-strip, omdat volgens de rechter zowel de inhoud als het omslag van de roman een inbreuk op het auteursrecht betekenen.

De erven Kuhn hadden een kort geding aangespannen tegen uitgeverij Querido die ruim een half jaar geleden het boek uitbracht. Ze willen niet dat originele figuren uit de strip (uit het verhaal "Kapitein Rob in China') op het omslag gebruikt worden, omdat het de inhoud van het boek volgens hen pornografisch is. Bovendien vinden ze dat Anker het auteursrecht schendt.

Ze eisten een verbod van het boek, waarvan de helft van de oplage van 2.000 verkocht is) en een schadevergoeding van 50.000 gulden. Vice-president Van Dijk van de arrondissementsrechtbank in Amsterdam ging alleen in op de auteursrecht-kwestie en liet buiten beschouwing dat de erven zich hadden gestoord aan “enige erotische passages”.